sluipende heliotroop Delicaat en verfijnd, heliotroop vult de avondtuin met een bedwelmend vanillearoma. Deze weelderig groeiende paarse struiken zijn een geweldige decoratie voor het landschapsontwerp van een landhuis. Het is mogelijk om zowel op een persoonlijk perceel als in een appartement cultuur te kweken. Om dit te doen, moet u die variëteiten kiezen die het meest zijn aangepast aan de natuurlijke omstandigheden van de regio. Subtropische breedtegraden dienen als een gunstige omgeving voor een bloem. In dit opzicht vereist het planten en verzorgen van heliotroop, foto’s van sommige variëteiten hieronder, professionele kennis.heliotroop zeebries

Enkele kenmerken van de bloem

bloemen schildVeredelaars hebben ongeveer 300 soorten van dit gewas gekweekt. Op gematigde breedtegraden (met ijzige winters) worden alleen eenjarigen gekweekt, hoewel velen meerjarige variëteiten verwerven voor thuisomstandigheden..

Je kunt pracht aan de struik en bloei toevoegen met behulp van minerale meststoffen. Topdressing wordt om de 14 dagen aangebracht totdat de eerste knoppen verschijnen..

De bloeiperiode duurt meer dan een maand, beginnend in juli (afhankelijk van het gebied) en eindigend met de eerste temperatuurdaling. Deze vertegenwoordiger van de Buryachnikov-familie groeit uitsluitend in open gebieden die voldoende worden opgewarmd door de zon. De naam van de heliotroopbloem komt van 2 Latijnse woorden: “draaien” en “zon”. Ze beschrijven treffend de aard van de plant. Uiterlijk heeft deze prim bush de volgende kenmerken:

 1. Bladeren. De kleur is donkergroen en de vorm lijkt op een kleine omgekeerde boot. Door de symmetrisch geplaatste nerven hebben de bladeren een reliëfstructuur. Op de stengel zijn ze verspringend en geplant op kleine bladstelen.heliotroop bladeren
 2. Bloemen. Eén schild herbergt tientallen kleine bloemen. De diameter van zo’n bloem is ongeveer 25 cm, de steel is lang en recht. Ze zijn meestal gedaan door de Grote Kunstenaar in donkerblauwe en paarse tinten. Er zijn echter voorbeelden van een witte tint (White Lady), evenals met een geel / bruinachtig centrum (Kurasovsky).bloeiende heliotroop variëteit White lady
 3. Fruit. Als ze rijpen, breken ze in vier plakjes. Als ze op tijd worden verzameld, zijn ze volgend jaar geschikt om heliotroop te planten. Houd er rekening mee dat in de noordelijke regio’s de zaden geen tijd hebben om te rijpen, daarom ontkiemen ze niet goed en zijn hun bloemen klein en arm.heliotroop van de Kurasavsky-variëteit

De struik moet aan de zonnige kant van het persoonlijke perceel worden geplant. Het land moet rijk zijn aan humus en ondiep grondwater. Je moet het bloembed vaak water geven, maar zorg ervoor dat het water niet stagneert. Bovendien, om de cultuur succesvol te laten ontwikkelen, moet het de scheuten, de toppen, knijpen. Sommige soorten bereiken immers een hoogte van 30-60 cm..Odyssein heliotroop

Onkruid kan het wortelstelsel overstemmen, dus het is belangrijk om de grond regelmatig te wieden. Om te voorkomen dat de grond in de hete zomer uitdroogt, kun je mulch maken van bladeren en gras.

Zaadvoortplanting

heliotroop zadenDe heliotroop Marine wordt erkend als de meest optimale tentoonstelling voor de tuin, omdat hij weelderige bloei en vertakkingen goed uitstraalt. Experts raden aan om het uitsluitend met zaailingen te kweken. De zaden produceren mogelijk niet de benodigde scheuten. Tuinders oefenen met zaaien nadat de laatste nachtvorst voorbij is – in maart. Als gevolg hiervan zijn de eerste spruiten in een maand te zien en in vier prachtige bloei. Om het proces van het kweken van heliotroop uit zaden te versnellen (u kunt hun foto’s zien), moet u de volgende procedures uitvoeren:

 1. De katoenen stof is geïmpregneerd met een groeiversneller. Zaden worden erin gewikkeld en op een plastic bakje achtergelaten. Voeg de oplossing toe terwijl het materiaal droogt. De procedure wordt binnen 2-3 dagen uitgevoerd..zaadbehandeling voor het zaaien
 2. In plaats van gewone grond worden geperste turftabletten gebruikt..
 3. Week de zaden 24 uur in de oplossing. Zilver of zirkoon wordt gebruikt als groeiversneller. 6 druppels van het geselecteerde chemische element worden toegevoegd aan een glas met warme vloeistof. Droog de zaden op een handdoek voordat u ze zaait..zaad weken

Dergelijke acties beschermen de heliotroopplant tegen ziekten en plagen en maken hem ook beter bestand tegen extreme temperaturen. Tegelijkertijd ziet de tuinman de eerste scheuten in 10 dagen, en niet 30. zaailingen van heliotroopzadenWanneer er meer dan twee bladeren op de stengels verschijnen, en dit zal binnen anderhalve of twee maanden gebeuren, duiken de zaailingen in 2 passages. Eerst worden ze getransplanteerd in batches van 6-10 stuks. in één container. gedoken heliotroop zaailingenNadat ze een beetje zijn gegroeid, worden ze overgebracht naar potten: individueel of in groepen (de afstand tussen hen is 10-15 cm).

Het is belangrijk om bloeiende takken vast te binden zodat het bloembed er stevig uitziet. Anders zal de heliotroop op de site “uit elkaar vallen” en in een tapijt veranderen.

Heliotroop snijden

heliotroopstekken oogstenDe heliotroop is een boomachtige zeer veeleisende tuinbewoner. Toch vermeerderen duizenden tuinders het met stekken. Maart en april zijn gunstige periodes voor deze methode.. heliotroopstekken in een turfmengselStekken worden geplant in veengrond bemest met humus. Het microklimaat moet vochtig zijn en de temperatuur mag niet lager zijn dan 18 graden. Het is raadzaam om een ​​​​miniatuurkas voor hem te maken.. stekken onder glasEen blikje of folie is het meest geschikt, maar vergeet het dagelijkse luchten niet. Wanneer wortels verschijnen, worden de spruiten in afzonderlijke containers getransplanteerd. Wanneer de wortels wortel schieten, worden ze veilig overgebracht naar een vaste plaats..

Landen

planten in losse grondHet presentabele uiterlijk van de plant hangt af van het plantsubstraat, verlichting, voeding en regelmatig water geven. Bladeren verwelken en vervagen als het gewas in de schaduw groeit. Daarom moet je voor haar de zuidelijke of zuidwestelijke kant van de site kiezen. Thuis, een plant in hoogwaardige en dagelijkse lucht.

U moet een grond gebruiken zonder kleitoevoegingen. Losse en lichtere ondergronden verdienen de voorkeur..

Om een ​​heliotroopbloem te planten, is het de moeite waard om speciale grond voor struiken te kopen en de zaailing vervolgens de juiste zorg te geven, zoals op de foto te zien is. U kunt zelf een substraat maken. Hiervoor zijn de volgende componenten nodig:

 • graszoden en bladverliezend land;
 • grof zand;
 • hoogwaardige mesthumus;
 • houtskool tot as gestampt (1-2 handenvol);
 • niet-zure turf;
 • geëxpandeerde klei wordt gebruikt als drainage.

transplantatie, drenken, bemestingTurf en aarde zijn de grootste delen in het substraat en de rest moet een orde van grootte minder worden genomen. Dan moet je een groot gat graven, drainage op de bodem leggen, het vullen met organische mest en dan voorzichtig de zaailing leggen. De wortels moeten worden rechtgetrokken en vervolgens in kleine porties worden bedekt met voorbereide grond.grondbewerking Druk aan het einde op de grond bij de wortelhals en geef de struik overvloedig water.

Sommige spruiten kunnen worden afgeknepen om de bloempot volumineuzer te maken..

Zorg

heliotroop houdt van lichtOmdat de kruidachtige heliotroop een zeer kieskeurige plant is voor de volle grond, wordt geadviseerd om hem water te geven met zacht en bezonken water (20-25 ° C). Het is raadzaam om de struik om de 2-3 dagen te sproeien, maar deze kan niet tegen overtollig water. Tijdens de periode van intensieve vegetatie moet de grond regelmatig en overvloedig worden bevochtigd.. water om planten water te gevenVoor elke bewatering raden tuinders aan om het vochtgehalte van de aarde te controleren. Het mag niet nat of droog zijn. Organische en minerale meststoffen worden, zoals reeds opgemerkt, vóór het begin van de bloeiperiode aangebracht. Elke maand twee keer voeren om de heliotroop te beschermen tegen uitputting.

Regenwater is het meest geschikt voor irrigatie. Het moet een beetje bezinken en goed opwarmen in de zon..

Mulchen is een effectieve methode om een ​​vochtig microklimaat te creëren voor de Peruaanse heliotroop en andere hybriden van deze familie. Je kunt zo’n schuilplaats maken van elke vorm van organisch materiaal, namelijk:

 • compost;
 • zaagsel;
 • gebladerte.

heliotroop variëteiten PeruaansAls gevolg hiervan zal de tuinman besparen op water en onkruid. Tegelijkertijd zal de grond onder zo’n organische “afdekking” altijd los en vochtig zijn.. heliotroop mulchenMulch is gemaakt tot 10 cm hoog Helaas is heliotroop een smakelijk hapje voor:

 • spint (een teken – de bladeren brokkelen af);spintmijt
 • witte vlieg;witte vlieg
 • schimmelbacteriën (grijze schimmel en schimmel);
 • bladluizen.bladluis

In de strijd tegen schimmelplagen worden antiseptische preparaten (fungiciden) gebruikt. Sproeien wordt eenmaal per week uitgevoerd totdat de ziekte volledig is verdwenen. Om de teek te vernietigen, volstaat het om de struik 3 keer per dag overvloedig te sproeien met zacht water..

gezonde plantIn oktober is het raadzaam om een ​​bed op te graven met de resterende delen van de plant. Voor de winter wordt aanbevolen om kunstmest aan te brengen zodat deze vóór de volgende aanplant in de grond verrot..

Van een eenjarige kun je een vaste plant maken. Om dit te doen, wordt het aan het begin van de herfst opgegraven met een klomp aarde (diameter 30 cm). Overgebracht naar een grote pot met een groot gat aan de onderkant. Zet de bloempot in een ruimte met een temperatuur van minimaal 7°C. Water geven met een pallet, omdat de teelt in rust is.

Ondanks zijn grilligheid wortelt deze bewoner van de Middellandse Zee goed in Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne. In regio’s met strenge winters wordt heliotroop echter vaak thuis gekweekt..

Thuis heliotroop kweken – video