Aspleniumsoorten populair bij bloemenkwekers

Asplenium kweken we thuis Vertegenwoordigers van de familie Kostentsov of Aspleniev, die bijna zevenhonderd soorten varens verenigt, worden over de hele wereld verspreid. Aspleniums omvatten epifyten, lithofyten en terrestrische soorten..

Het aantrekkelijke uiterlijk van het blad van deze planten maakte Aspleniums een interessant object voor kamerbloemisten. Naast de soorten die in de natuur voorkomen, zijn er onder de populaire variëteiten van Asplenium onder bloemenkwekers op de vensterbanken unieke planten die alleen dankzij fokkers een lust voor het oog zijn.

Asplenium zwart (A. adiantum-nigrum)

Asplenium zwart (A. adiantum-nigrum) Deze varensoort is inheems in het grondgebied van Eurazië en Afrika, evenals in bepaalde regio’s van het Amerikaanse continent. Een heel klein zwart asplenium wordt amper 30 centimeter hoog.

De rozet van een meerjarige soort, pretentieloos voor groeiomstandigheden, bestaat uit dubbel geveerde, opengewerkte bladeren met een bijna driehoekige vorm. Bladsegmenten zijn puntig, ruitvormig of trapeziumvormig, ingesneden, asymmetrisch. Bladstelen hangend, bruin of bruingroen als ze de bovenkant van het blad naderen. Bladstelen van zwart asplenium zijn bedekt met dun dutje. Sporen rijpen op de achterkant van de bladeren.

Asplenium noordelijk of gevorkt (A. septentrionale)

Asplenium noordelijk of gevorkt (A. septentrionale)Je herkent de noordelijke of gevorkte Asplenium aan de dichte trossen die door de plant worden gevormd in kleine gebieden met vruchtbare grond tussen de stenen. De varen leeft van nature aan de noordwestkust van Noord-Amerika, in sommige delen van Azië en in Europa.

Een kenmerkend kenmerk van deze asplenium-variëteit die op de foto wordt getoond, zijn dunne, grasachtige bladeren. De bladplaten zijn vrij hard en leerachtig. Tegelijkertijd is de hoogte van de varen vrij klein – slechts 5-10 centimeter.

In het wild kun je drie ondersoorten van de plant vinden:

  • Kaukasisch;
  • Rehmani;
  • Sertentrionale.

De bladeren van het noordelijke asplenium zijn in tweeën gesplitstIn alle variëteiten van noordelijk asplenium zijn de bladeren in twee delen verdeeld en aan de uiteinden bovendien ontleed, zoals de tong van een slang, die aanleiding gaf tot de wetenschappelijke naam van de plant. Varenwortelstok is sterk, kort, tot 1 mm in diameter en bedekt met schubben.

Asplenium montanum of berg (A. montanum)

Asplenium montanum of berg (A. montanum)Een van de meest populaire variëteiten van Asplenium onder bloementelers van de wereld staat bekend om het gemakkelijk vormen van hybriden met nauw verwante planten, ook opgenomen in de Aspleniev-familie en met een vergelijkbare habitat..

De varen wordt als endemisch beschouwd en komt van nature alleen voor in het oosten van de Verenigde Staten. Het bereik strekt zich uit tot de Appalachen in Vermont, er zijn afzonderlijke populaties in de Ohio-vallei. De soort werd voor het eerst ontdekt en beschreven in 1810. De beste plaats voor dit type groei is om zure grond aan te brengen in scheuren in zandsteenrotsen..

Asplenium Montanum is een kleine groenblijvende varenDe afgebeelde Asplenium Montanum is een kleine groenblijvende varen die rozetten van blauwgroene bladeren vormt. Varenwortelstokken zijn oppervlakkig, onder de grond bevinden zich bijna onder het oppervlak.

Bladstelen onder het blad zijn donkerbruin van kleur en worden bijna zwart of paars aan de basis. Aan het blad verandert de kleur naar groen, een kleine stapel is merkbaar aan de achterkant. De bladeren zijn dicht, leerachtig en perfect glad. Ze zijn driehoekig van vorm, vele malen ontleed..

Het vel bestaat uit 4 - 10 paar ruwweg uitgesneden langs de randHet blad bestaat uit 4 – 10 paren die grofweg langs de rand zijn uitgesneden. De grootste segmenten bevinden zich aan de basis van het blad; naarmate ze naar de top gaan, worden ze merkbaar kleiner. Aderen op het laken zijn bijna niet te onderscheiden.

Asplenium ruta-muraria (A. ruta-muraria)

Asplenium ruta-muraria (A. ruta-muraria)Dit type varen, soms gekweekt als kamerplant, heeft vele namen. Asplenium ruta-muraria, wall-bone of wall-root, wall-bone of Wall-ryu. Asplenium groeit zowel in de Verenigde Staten als in Europa. De soort verwijst naar planten die uitsluitend op kalkstenen kliffen of kunstmatige witte stenen muren leven.

Aspleniumhoogte varieert van 5 tot 15 cmDe hoogte van het asplenium varieert van 5 tot 15 cm De plant heeft een korte, donkergeschubde wortelstok en ingesneden opengewerkte bladeren. Varenstengels zijn groen of grijs, bladeren zijn dicht, driehoekig. Segmenten van de eerste en tweede orde hebben hun eigen korte bladstelen en zijn zeer divers van vorm..

In de zomer rijpen bolvormige sporen aan de onderkant van de bladeren. Bovendien bevat de sporangia 64 geschillen.

Aspleniumkweek (A. nidus)

Aspleniumkweek (A. nidus)Het meest populaire asplenium onder bloementelers, waarvan de variëteiten zelfs kenners verbazen met hun variëteit, is het nestelende asplenium met een brede rozet van hele of decoratieve licht ontlede bladeren. Een bijzonder kenmerk van de soort is de komvormige vorm van de rozet, wanneer de bladstelen, beginnend vanuit het midden, boven de grond gaan en dan stijgen.

Asplenium heeft nidus langwerpige, vaak lancetvormige bladeren. De bladstelen zijn kort, onopvallend. Centrale donkergekleurde nerven steken fel af tegen de achtergrond van een lichte bladplaat..

De inspiratie voor de veredeling was de aanwezigheid van twee onafhankelijke variëteiten van asplenium nidus met een hele gegolfde bladplaat en bladeren, vaak aan de bovenkant ontleed.

Asplenium Crissie

Asplenium CrissieDe variëteit van aspleium die op de foto wordt getoond, verschilt van de meeste varensoorten doordat de bladeren aan de uiteinden vaak vertakken en in feite vingerachtig worden. Asplenium heeft een donzige dichte komvormige rozet. De bladeren zijn dun, leerachtig, lichtgroen van kleur. Planthoogte varieert van 25 tot 40 cm.

Asplenium Amy

Asplenium AmyHoewel ze vergelijkbaar is met de vorige variëteit, verschilt Amy Asplenium enigszins in de vorm van het blad, waarvan de zijranden bijna parallel zijn. Veel dunner en “vingers” aan de randen van de bladeren.

Asplenium nidus Filipijnen Hybride

Asplenium nidus Filipijnen HybrideMaar de Filippijnse hybride asplenium-nest, die vrij recent ter beschikking van bloementelers verscheen, is al moeilijk te verwarren met een andere plant van deze soort. Hier begint de vertakking van het blad bijna bij de bladsteel, daarom wordt het blad naar boven toe herhaaldelijk ontleed, breed en zeer decoratief. Zoals je kunt zien op de foto van deze Asplenium-variëteit, is de kleur van de bladeren aan de basis dicht groen, naar de randen toe neemt de intensiteit iets af.

Asplenium fimbriatum (A. nidus Fimbriatum)

Asplenium fimbriatum (A. nidus Fimbriatum)Als de vorige variëteiten van Asplenium het resultaat zijn van nauwgezet werk van veredelaars, dan is Asplenium fimbriatum, dat geliefd en erkend is door bloementelers over de hele wereld, een variëteit van natuurlijke oorsprong..

Asplenium nidus Fimbriatum onderscheidt zich door de bladrand die van de basis naar de top is gesneden, en in het wild is de varen te vinden in de tropische zone van Afrika, Australië en Polynesië.

Asplenium Osaka

De Osaka Asplenium is een fraaie varen met een koepelvormige kroon, 40 tot 60 cm hoog en even breed. De randen van de lichtgroene lancetvormige bladeren zijn golvend. Dichter bij de grond zijn de aderen donker van kleur; naarmate ze naar de puntige rand gaan, verandert de kleur in geelachtig groen of witachtig.

Asplenium OsakaThuis heeft de Osaka Asplenium regelmatig water nodig en groeit goed zowel in de halfschaduw als op ramen waar ‘s middags de zon doorkomt. De optimale temperatuur voor het houden van deze varensoort in de zomer is 18-25 °C, tijdens de rustperiode moet de lucht 3-5 °C koeler zijn.

Asplenium Victoria

Asplenium VictoriaVergeleken met de Osaka asplenium is de Victoria-variëteit compacter en bovendien hebben de sierlijke bladeren van de plant niet alleen een golvende rand, maar ook een gebogen puntige punt..

Asplenium Knapperige golven

Asplenium Knapperige golvenCrispy Wave of Asplenium Crispy Waves kunnen de parel zijn van elke huiscollectie. Onder westerse bloemisten worden aspleniums met dergelijk gegolfd blad vaak “groene lasagne” genoemd en voor het eerst werd in 1961 door tuinman Haruo Sugimoto een ongebruikelijk gevormde varen in het bos ontdekt.

Een bloemenkweker, geïnteresseerd in de golvende bladeren met een licht geelgroene kleur, probeerde de plant te kweken en te verbeteren. Pas aan het begin van deze eeuw was het mogelijk om de eigenschappen te herstellen en de Asplenium-variëteit op de foto te registreren. En tot nu toe behoren de rechten op deze unieke soort uitsluitend toe aan de Sugimoto-familie uit Japan..

Asplenium nidus Supreme Cobra

Asplenium nidus Supreme CobraEen andere verbazingwekkende variëteit van Asplenium is nog niet zo bekend bij bloemenkwekers, maar verdient ongetwijfeld veel aandacht. Van de natuurlijke vorm van asplenium nidus hier, lijken de bladeren meer op grote groene ruches, die soepel boven de grond uitsteken en bovendien prachtig gebogen aan het einde.

Asplenium Zilveren Vleugel

Asplenium Zilveren VleugelAsplenium nidus van de cultivar Silver Wing heeft een kleine, gelijkmatige bladrozet met een zilverachtige kleur. De bladeren zijn gelijkmatig of licht golvend, dicht, voorzijde lancetvormig. Korte bladsteel en nerf convex over het gehele blad licht, hard.

Asplenium nidus variegatum

Asplenium nidus variegatumOnder de populaire variëteiten van Asplenium onder bloementelers, is er nog steeds geen bonte variëteit van deze varen. Maar het uiterlijk van de plant zal ongetwijfeld veel liefhebbers van binnengewassen enthousiast maken om hem in hun collectie op te nemen..

Hele lancetvormige bladeren hebben geen gegolfde randen of vertakkingen, maar opvallend met een bijna witte achtergrondkleur en heldergroene nerven..

Videoweergaven van Asplenium

Adblock
detector