bidense zorg en teelt Het overblijvende kruid biden, waarvan de verzorging en teelt zelfs voor beginnende tuiniers niet moeilijk is, behoort tot de Aster-familie. Deze bloemencultuur verscheen voor het eerst in Guatemala en Mexico, later in Zuid- en Midden-Amerika, en heeft zich ongeveer 20 jaar geleden stevig in onze tuinen gevestigd door de hoge sierlijkheid van de struiken..

Beschrijving van het uiterlijk van de bidense

bidense ferulele Bidense ferulifolia (de Latijnse naam Bidens ferulifolia betekent “tweetandig” vanwege de twee tandjes op de zaden) is een serie die bij iedereen bekend is. Zeer geschikt om in de tuin te kweken als bodembedekker of als stoeprand. Ook in hangende plantenbakken, balkonbakken of vloerbakken staat de ampelous bidens perfect..

Struiken die een hoogte bereiken van 50-90 cm (afhankelijk van de variëteit) onderscheiden zich door dunne, stevige, maar sterke scheuten. De stengels zelf zijn dicht begroeid met donkergroene, vrij sterk ingesneden bladeren (gemiddeld 3-5 lobben), die de gehele plant een opengewerkt uiterlijk geven. De diameter van de bus varieert van 60-80 cm.

Dichter bij half juni zijn de struiken bedekt met heldere bloeiwijzen-manden. Hun kleur kan uniform of uniform zijn of verschillen in vlekken, streken en lijnen van een andere kleur. De grootte van de bloemen, die de vorm hebben van een ster met vijf tot zeven bloembladen, is gemiddeld 2-3 cm, maar er zijn ook grote soorten met een bloeiwijzediameter tot 5-6 cm..

lang bloeiende plantBiden bloeit de hele zomer ononderbroken tot het begin van de echte herfstvorst. Tegen de herfst rijpen langwerpige zaden met miniatuurtanden aan het einde in alle bloeiwijzen-manden. Deze functie is typisch voor alle soorten strings..

Met behulp van twee kruidnagels die zich op de zaden bevinden, kan de plant grote gebieden zaaien, zich met haken vastklampen aan menselijke kleding of dierenbont, die het zaad door het hele district dragen.

De meest voorkomende soorten

In totaal zijn er meer dan tweehonderd varianten van de ferulele-reeks, maar de meest populaire zijn de volgende:

 1. Een reeks bidensees “Golden Ball” – de plant dankt zijn naam aan zijn uiterlijk omdat hij, wanneer hij goed gevormd is, echt de juiste bolvorm heeft.bidense gouden bal
 2. Bidense “Golden Goddess” – de kleur van de bloembladen van zeer grote bloemen onderscheidt zich door een rijke felgele kleur. Onder de vertegenwoordigers van de soort heeft deze variëteit de grootste bloemen. De sierlijkheid en eenvoud van het kweken van de Golden Goddess biden maken het bijzonder populair.biden de gouden godin
 3. “Pearl White” – in tegenstelling tot de eerste twee soorten, pronkt deze met witte bloemen. Compacte struiken met donkergroen blad zijn bolvormig en dicht bedekt met grote bloeiwijzen.bidense parelwit
 4. Bidense “Bi Dance Red” – ondanks het feit dat de variëteit een noviteit is in de cultuur, slaagde hij erin de innovatieprijs te winnen op een tentoonstelling in Duitsland. De bloembladen van kamillevormige bloemen zijn heldergeel in het midden met een rode rand dichter bij de punt.bidense bi dance editie

De bloemen van de reeks onderscheiden zich niet alleen door felle kleuren, maar ook door een prachtig, delicaat aroma dat een groot aantal fladderende vlinders aantrekt, wat het bloembed nog meer charme geeft..

Bidense zorg en teelt

groeiende bidense

Het kweken en reproduceren van een snaar kan op twee manieren:

 1. Zaden. Ze kunnen buiten of in zaailingpotten worden gezaaid..
 2. Stekken. Deze methode maakt het mogelijk om alle raskenmerken van hybride planten te behouden..

bidense uit zaad laten groeienHet moet duidelijk zijn dat rassenbidenses alleen kunnen worden vermeerderd met stekken van de moederplant. Zaden behouden in bijna 100% van de gevallen geen raskenmerken..

Om stekken te krijgen, wordt de moederplant in de herfst voorzichtig uit de grond gegraven en in een bak gevuld met een los substraat geplaatst. Bewaar containers in een donkere kamer bij een temperatuur van 5-6 ℃, regelmatig water geven. In de lente, wanneer spruiten verschijnen, worden ze gescheiden en geroot in kopjes met lichte grond..bidense zaden

Zorgen voor biden is absoluut niet arbeidsintensief, de plant is er een van die ‘geplant en vergeten’ is. Voor een overvloedige en langdurige bloei worden echter de volgende maatregelen aanbevolen:

 • regelmatig complexe fosfor-kaliummeststoffen toepassen, vooral op arme gronden (minstens eens per twee weken);bidense zorg
 • water vaak, maar niet veel. Als dit niet gebeurt, kan het wortelstelsel dat zich voornamelijk in de oppervlaktelagen van de grond bevindt, lijden;
 • maak na elke watergift de grond rond de struiken los en verwijder tegelijkertijd onkruid.

Om een ​​overvloedige en langdurige bloei te bereiken, moet biden in zandgrond worden geplant..

Voor-en nadelen

ampel plant

Ervaren tuinders benadrukken de volgende positieve aspecten van de plant::

 • overvloedige bloei;
 • weerstand tegen extreme temperaturen, koudebestendigheid;
 • droogteresistentie, zonminnend (verdraagt ​​gemakkelijk het zwoele klimaat van de zuidelijke regio’s. Tegelijkertijd groeit het goed in halfschaduw);
 • bezit van sterke immuniteit.

De struiken verdragen veilig en absoluut pijnloos het vormende snoeien, waardoor ze verschillende picturale vormen kunnen geven. Daarnaast kan biden gecombineerd worden met andere bodembedekkende bloeiende planten zoals lobelia of petunia..

vormend snoeienOndanks de massa positieve eigenschappen van bidense, heeft het gemak van verzorging en teelt van de plant één belangrijk nadeel: lage vorstbestendigheid.

Thuis is ampelous biden een meerjarige plant. In Rusland kan het alleen als eenjarige worden gekweekt. Dit komt door het feit dat bij temperaturen onder -5 ℃ de snaar volledig bevriest.

bloem compositieDe levendige bloemen in verschillende kleuren zijn goed te combineren met vele eenjarigen. Het kan petunia, lobelia of verbena zijn, wat de bloembedden een gewoon magische uitstraling geeft. De reeks is zeer populair, niet alleen bij amateur-tuinders, maar ook bij professionele landschapsontwerpers. Bovendien is biden pretentieloos in zorg en teelt, waardoor het een onmisbare bodembedekker was bij het maken van bloemstukken op persoonlijke percelen..

Mijn geweldige bidense (verzorging en teelt) – video