Jonge geraniumplant Jonge geraniumstruiken zien er aantrekkelijker uit, bloeien beter en nemen weinig ruimte in beslag op het raam. Voortplanting zal de oude geranium verjongen, waardoor er meerdere knoppen op oude stelen achterblijven. Jonge stekken, verkregen in het vroege voorjaar, in de zomer zullen belonen met een overvloedige bloei in een groepsbeplanting of in aparte kopjes.

Manieren om geraniums thuis te vermeerderen

Voortplanting van geranium door apicale stekken Geranium creëert zijn eigen kraanvogels – bloemen alleen op het bovenste deel van de scheut. De stengel is gegroeid, is kaal en er is een lelijke naakte stengel, als deze niet jaarlijks wordt afgesneden. Afgesneden scheuten kunnen worden geroot en er is een geweldige kans om de struik bij te werken en tegelijkertijd de vermeerdering van geraniums door stekken thuis uit te voeren.

Beschikbaar voor de amateur:

 • stekken van de toppen en stengelmiddendelen van de plant;
 • verdeling van wortels;
 • zaadvermeerdering methode:.

Meestal wordt de methode van stekken gebruikt, wanneer meer dan een dozijn nieuwe planten van één volwassen plant kunnen worden verkregen. De resulterende stekken worden op verschillende manieren ontkiemd. Geranium, wanneer vermeerderd door stekken, komt snel in bloei, behoudt de eigenschappen van een moederplant.

Takken knippenWorteldeling wordt uitgevoerd wanneer een gezonde struik krap wordt in een pot. Bij het verplanten wordt het zo gesneden dat levende grondnieren op alle afdelingen blijven. Een dergelijke reproductie, verzwakt door honger en ziekten, zal de struik niet weerstaan.

Geranium uit zaden thuis wordt gekweekt als er geen voorbereide stekken zijn of om een ​​plant van een nieuwe variëteit te verkrijgen. Zaailingen uit zaden halen is niet moeilijk. Maar op het moment van bloei komen jonge struiken veel later binnen..

Hoe geranium te vermeerderen door thuis te stekken?

De maand februari is het meest geschikt voor een succesvolle enting.Voordat de moederplant nieuwe nakomelingen krijgt, moet deze worden voorbereid. Sommige hobbyisten raden aan om de plant in de herfst te vermeerderen, nadat de bloei is gestopt. De meesten geloven echter dat jonge planten zich het meest succesvol ontwikkelen tijdens februari-stekken van een moederstruik die in de winter is voorbereid..

Geraniumvermeerdering wordt uitgevoerd door stekken af ​​te snijden met een scherp, schoon mes onder een blad. In dit geval moet de top 2-3 of meer gezonde bladeren hebben na het blootstellen van de bladsteel. Als de stengel het toelaat, kunnen stekken worden gesneden uit de onderste kale stammen, maar er moeten slapende knoppen zijn, van waaruit een nieuwe plant begint te groeien.

Stekken zijn klaar om te rootenHoe vermenigvuldigt geranium zich, als het koppig is, schieten de stekken geen wortel? Er is een radicale manier met een volledige overlevingsgarantie. Op de kale stam moeten twee weken voordat de tak zich van de moederplant scheidt cirkelvormige sneden door de stengel worden gemaakt. De incisies worden gemaakt via de nier. Op plaatsen van verwondingen drijft kauwgom, daarin zijn de beginselen van wortels knobbeltjes. Delenki schiet wortel, groeit snel.

Voortplanting van geraniums na overwinteringDe stekken moeten enkele uren worden gedroogd, daarna moeten de secties worden behandeld met actieve kool of Kornevin. Deze stimulatie bevordert de snelle vorming van paardenbeginselen..

In het voorjaar kan geraniumkweek op verschillende tijdstippen worden uitgevoerd. Als de plant in maart wortel schiet, zal er in de zomer een volbloeiende struik zijn. Late vermeerdering van geraniums door stekken in het voorjaar zal de bloei uitstellen tot het volgende seizoen..

Om het rooten succesvol te laten zijn, is het noodzakelijk om de stek in een speciale omgeving te laten ontkiemen. Vereisten voor het substraat zijn steriliteit en luchtdoorlatendheid. De samenstelling van de grond omvat een universele grond met toevoeging van een derde vermiculiet en zand. De aarde wordt gemorst met kokend water of heet kaliumpermanganaat. Geëxpandeerde klei of stukjes polystyreen worden in de container op de geperforeerde bodem geplaatst, er wordt aarde bovenop gegoten.

De stekken worden 2 cm in de grond verdiept, 3-4 dagen in het donker bewaard en vervolgens blootgesteld aan een koel raam in de schaduw van de zon. Matig water geven, door de pallet, om de stekken niet nat te maken. De plant wordt alleen afgedekt met een pot als het blad geel wordt en de stengel verdort. De tugor zal binnen een paar dagen herstellen. Het grootste gevaar op dit moment is overmatige bevochtiging van de aarde..

Wortels in water dwingenHet verdrijven van de wortels bij het vermeerderen van geraniums door stekken in water is veel gemakkelijker. Het hele proces vindt plaats voor onze ogen. De voorgedroogde stek waarvan de onderste bladeren zijn verwijderd, wordt in een pot met water en actieve kool geplaatst. De wortels verschijnen binnen twee weken. Wanneer ze groeien, wordt het rooten uitgevoerd in de gebruikelijke samenstelling van de grond naar een vaste plaats..

Waar u op moet letten bij het thuis enten van geraniums:

 1. Alle operaties voor het scheiden van stekken en hun voorbereiding worden uitgevoerd onder steriele omstandigheden. Mes, schaar en alle keukengerei moeten schoon zijn.
 2. Geef de nieuwe planten water met warm water, zodat het water niet op de plant komt..
 3. Alleen dode planten moeten worden afgedekt.
 4. Wortelen wordt uitgevoerd bij een temperatuur van 15 graden.
 5. Geraniumveredeling duurt het hele jaar, maar het proces is het meest efficiënt in het voorjaar.
 6. Jonge planten in groepen planten op een afstand van 15-17 cm voor een snelle bloei.

Nieuwe aanplant van geraniumNieuwe planten wortelen op verschillende manieren, afhankelijk van de variëteit. Zonale en klimopvariëteiten schieten snel wortel. Een maand is nodig voor het voortbestaan ​​van koninklijke variëteiten, geurig, de eerste bladeren zullen over anderhalve maand verschijnen. Koninklijke geraniums zullen pas volgend jaar bloeien, zoals engelachtige geraniums.

Hoe geranium thuis uit zaden te vermeerderen?

Vermeerdering van geranium door zadenZaadvoortplanting van geraniums komt minder vaak voor. Als je zaden van je planten verzamelt, kun je een struik krijgen die anders is dan de ouders. Steeds vaker worden tijdens de veredeling nieuwe variëteiten verkregen uit zaden. Maar het is niet moeilijk om thuis geranium uit zaden te kweken, alleen zal het meer tijd kosten om een ​​volwaardige struik te ontwikkelen.

Zaden zullen sneller ontkiemen als ze verticuterd zijn. De aangekochte zaden zijn mogelijk verwerkt. Eigen, je moet afvegen met schuurpapier en de bovenste dichte laag van de schaal vernietigen. Daarna worden de zaden drie uur in een stimulerend middel geweekt..

Voor de zaadmethode moet voor meer efficiëntie rekening worden gehouden met:

 • optimale tijd voor het zaaien van zaden;
 • afhankelijkheid van bodemtemperatuur en kiemtijd;
 • zaailing substraat;
 • planten plukken en verzorgen.

GrondbewerkingDe grond voor het zaaien moet licht en gezeefd zijn, omdat de zaden klein zijn. Het substraat bestaat uit graszoden, turf en zand in een verhouding van 2: 1: 1 delen. Het is absoluut noodzakelijk om het substraat met alle beschikbare middelen te desinfecteren. De samenstelling is matig bevochtigd, geëgaliseerd. Zaden worden op een afstand van 5 cm gelegd en bestrooid met zand van 0,5 cm dik.

Na het zaaien wordt de container afgedekt en op een warme, donkere plaats geplaatst. Zodra de zaden uitkomen, zet je de pot op een lichte plaats op een koele plaats. Terwijl de zaden ontkiemen, wordt het glas verwijderd, worden waterdruppels eruit gehaald, wordt de grond gelucht.

De optimale temperatuur voor het ontkiemen van zaden is 20-22 graden. De zaadlobben zullen, als de temperatuur niet wordt verlaagd, uitrekken en kunnen vallen. Op dit moment mag het verschijnen van een zwarte poot niet worden toegestaan. Water met roze water met kaliumpermanganaat, zonder de zaailingen nat te maken. Het is belangrijk om het substraat met mate te bevochtigen, om stagnatie van water in de grond te voorkomen..

GeraniumzaailingenTwee weken na ontkieming duiken de planten, na 45 dagen worden de planten op een vaste plek geplant. Omdat geraniums zich lange tijd uit zaden vermenigvuldigen, moeten ze vanaf december worden gezaaid. Toegegeven, hoe eerder de zaailingen ontkiemen, hoe meer zorg en verlichting nodig zijn. Maar zaailingen uit zaden zullen vroeg bloeien.

Je moet het plukken van planten ook niet uitstellen. Het wortelstelsel, dat groeit, zal met elkaar verstrengelen en de oogst zal plaatsvinden met een vertraging in ontwikkeling.

Je kunt de zaailingen in aparte kopjes snijden, met een diameter van 10 cm, of in een gewone bloembak op een afstand van 15-17 cm.

GeraniumzaailingenWanneer het zesde blad op de planten verschijnt, moeten de struiken worden geknepen. om te vormen, zodat geranium uit zaden thuis bevalt met overvloedige bloei van kraanvogels. Er moet echter aan worden herinnerd dat geurige geranium zijn eigen ontwikkelingscyclus heeft, thuis gedraagt ​​de plant zich anders. Langere ontwikkeling vindt plaats in grillige koninklijke geraniums.

Wortelvoortplanting van pelargonium uit spruiten

Als pelargonium uit de wortel ontspruit, kunnen er nieuwe struiken van worden verkregen. Om dit te doen, wordt de struik van de grond verwijderd, afgeschud en het wortelstelsel verdeeld zodat de jonge beginselen van de bladeren wortels hebben voor voeding. Het is belangrijk dat de boringen klein zijn, anders zullen de wortels verstrengelen en is het onmogelijk om ze te scheiden. De grond moet een normale samenstelling hebben, de kom is klein, niet meer dan 10 cm in diameter.

Dat is alle wijsheid van het kweken van pelargonium. In de loop van het werk ontwikkelt elke tuinman zijn eigen technieken, soms ver van de aanbevolen.

Basistechnieken voor het snijden van geraniums in het voorjaar – video