Alle subtiliteiten van zorg voor de weelderige bloei en vruchtzetting van olijfbomen thuis – wiresummit.org

Warning: array_rand(): Second argument has to be between 1 and the number of elements in the array in /var/www/lendemaindeveille/data/www/wiresummit.org/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 47


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/lendemaindeveille/data/www/wiresummit.org/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 80

olijfbomen in huis De olijfboom (olea europaea) is een van de oudste planten op aarde, omdat de eerste vermeldingen ervan te vinden zijn in bijbelse geschriften en oude Griekse mythen. Tegenwoordig is het opgenomen in de lijst met de meest populaire exotische planten – veel telers kweken graag olijfbomen thuis. Olijf kan niet pretentieloos worden genoemd, maar als je het de juiste, competente zorg geeft, kun je een exotische interieurdecoratie krijgen met geurige bloeiwijzen en gezond fruit.

Olijfbomen in huis – verzorgingsregels

een olijfboom bloeit thuis Wanneer u thuis een olijfboom kweekt, moet u rekening houden met de specifieke kenmerken van deze plant. Om een ​​boom sterk en gezond te laten worden en actief vrucht te laten dragen, moet hij zorgen voor de juiste verlichting, temperatuur en vochtigheid..

Thuis zorgen voor een olijfboom bestaat uit regelmatig water geven, voeren, snoeien en opnieuw planten van de plant. Ook mogen we het voorkomen van besmetting met ziekten en plagen en het bestrijden van bestaande problemen niet vergeten..

Verlichting en locatie

verlichting voor olijfboomEen indoor olijfboom zal alleen actief groeien, zich ontwikkelen en vrucht dragen bij fel licht. In de winter moet de plant op een goed verlichte vensterbank worden geplaatst of extra lichtbronnen worden gebruikt..

In de zomer is het raadzaam om een ​​pot met een boom naar een balkon of terras te brengen, bij voorkeur vanaf de zuidkant van het gebouw. De olijfboom mag niet in de schaduw worden gelaten, omdat dit de groei vertraagt.

Olijf kan worden gekweekt als een gewone kuipplant – van de lente tot de eerste nacht in de frisse lucht houden en vervolgens voor de winter naar de kamer worden overgebracht..

Temperatuur en vochtigheid

comfortabele omstandigheden voor de olijfboomWanneer u thuis voor een olijfboom zorgt, is het erg belangrijk om deze te voorzien van comfortabele temperatuuromstandigheden. De plant verdraagt ​​zomerse hitte goed en kan dus zowel buiten als binnen staan..

Voor overwintering moet de olijfboom naar binnen of naar het balkon worden verplaatst. Optimale temperatuuromstandigheden zijn van + 5 ° С tot + 10 ° С. Het is het beste om de pot met een boom op het glazen balkon te laten staan ​​- zo krijgt hij het nodige zonlicht en luchtstroom..

Qua luchtvochtigheid is de olijf pretentieloos. Ze heeft voldoende natuurlijke vochtigheid – in de zomer in de frisse lucht, in de winter op het balkon of in de kas.

Als een pot met een olijfboom in een kamer staat met de verwarming aan, moeten de bladeren twee keer per dag worden besproeid met een spuitfles..

Water geven

olijfbomen water gevenOnder natuurlijke omstandigheden zijn olijfbomen droogtetolerant en aanpasbaar aan bijna alle omgevingsomstandigheden. Hun stammen zijn in staat om de benodigde hoeveelheid vocht op te nemen..

Wanneer u thuis voor een Europese olijf zorgt, moet u er rekening mee houden dat deze plant een kortstondig vochttekort goed verdraagt, maar een langdurige droogte is destructief voor haar. Jonge olijven hebben regelmatig water nodig, anders vertraagt ​​hun groei.

Wanneer u voor volwassen olijfbomen zorgt, moet u de toestand van de grond en het water alleen in de gaten houden als deze opdroogt. Het is het beste om de boom overvloedig water te geven, een tijdje te laten staan ​​​​en het overtollige vocht van de pallet af te tappen. Dit mag niet vaker dan 1-2 keer per week worden gedaan..

Overtollig vocht is destructiever voor een olijf dan een gebrek eraan. Als gevolg hiervan beginnen de bladeren van de olijfboom bedekt te raken met bruinbruine vlekken, verdorren en verkruimelen..

In de winter is de plant in rust – op dit moment moet de watergift zoveel mogelijk worden verminderd.

Besprenkelen is gunstig voor de olijfboom. Deze procedure is noodzakelijk voor de plant in de hete zomer. Besprenkelen kan het beste eenmaal per week, maar als de olijf in een koele ruimte staat, kunt u deze procedure overslaan..

Topdressing

binnenolijven voeren

Voor volledige ontwikkeling heeft de olijfboom voedingsstoffen nodig – stikstof, kalium, fosfor:

  1. Om dit te doen, wordt de plant eind maart of april gevoed met organische of complexe minerale meststoffen, waaronder stikstof. Topdressing moet minstens 2 keer per maand worden aangebracht..
  2. In het zomerseizoen wordt de olijfboom bemest met complexe vloeibare formuleringen die fosfor en kalium bevatten. Topdressing kan zowel onder de wortel- als bladmethode worden aangebracht. Een goed effect wordt verkregen door een oplossing van barnsteenzuur, die op de takken en bladeren van olijf wordt gespoten.

Snoeien

olijfboom snoeienBij het kweken van een olijfboom moet elk jaar dunner snoeien worden uitgevoerd, wat nodig is voor de vorming van een nette en goed verzorgde kroon. Tijdens het snoeien worden alle verzwakte en zieke scheuten verwijderd, evenals die welke naar binnen groeien en de kroon verdikken.

olijfboom bonsai vormgevenMeestal wordt de tandjesprocedure gelijktijdig met de vorming uitgevoerd. Tijdens formatieve snoei is het allereerst noodzakelijk om oude scheuten van meer dan 2-3 jaar oud te verwijderen, omdat alleen de takken van vorig jaar vrucht kunnen dragen.

trimschemaDe beste optie voor een indoor olijfboom is de bolvorm van de kroon. Het ziet er niet alleen netjes en indrukwekkend uit, maar vereenvoudigt ook de plantenverzorging. Snoeien doe je met een gewone snoeischaar. Alle snijpunten moeten worden behandeld met tuinlak om het binnendringen van infectie te voorkomen..

Als de bloei er niet toe doet, kan snoeien op elk moment van het jaar worden gedaan. Om weelderige bloei te krijgen, moet je het snoeien in de lente opgeven..

Overdracht

een olijfboom verplantenMet de leeftijd moet de olijfboom opnieuw worden geplant. Het wortelstelsel breidt zich uit en vereist een grotere container. Afhankelijk van de groeisnelheid van de olijf wordt elke 2-4 jaar gesnoeid..

Om een ​​olijfboom te verplanten, moet je een pot kiezen waarvan de diameter ongeveer 4-6 cm groter is dan de vorige container. Het moet klei zijn – dit materiaal laat lucht door en laat het wortelsysteem van de plant “ademen”.

De procedure wordt uitgevoerd door overslag van een aarden klomp. Het is noodzakelijk om de drainagelaag op de bodem van de container te vullen. Het kan zijn van gebroken baksteen, fijn grind of geëxpandeerde klei met een dikte van 3-4 cm. Het voorkomt stagnatie van vocht in de grond.

Bloeiende olijfbomen in huis

bloeiende knoppen

Terwijl olijfbomen thuis bloeien, is het belangrijk om een ​​paar regels te volgen om ervoor te zorgen dat de vruchten worden gezet.:

  1. Het bevochtigen en besprenkelen van de plant wordt pas uitgevoerd nadat de bovenste laag van de grond is opgedroogd. In dit geval moet u overvloedig water geven tot op de bodem van de pot en vervolgens overtollig water van de pallet afvoeren..
  2. Een bloeiende olijfboom heeft een lange dag licht nodig – het zou minstens 13-15 uur moeten zijn. Bij bewolkt weer kan hij onder een fytolamp geplaatst worden.
  3. Vertrouw niet op zelfbestuiving – de teler moet de plant “helpen” om vrucht te zetten. Schud hiervoor de twijgen lichtjes zodat het stuifmeel op de aangrenzende bloeiwijzen valt. Voor betrouwbaarheid kunt u een kleine borstel gebruiken en het stuifmeel met de hand overbrengen. Het is een tijdrovend maar dankbaar proces..

Thuis voor een olijfboom zorgen heeft verschillende kenmerken. Het vereist een comfortabele omgeving voor de plant.:

  • juiste temperatuur en vochtigheid;
  • voldoende verlichting;
  • tijdig water geven en voeren.

indoor olijfboom thuisMet inachtneming van deze nuances, kunt u een weelderige bloeiende boom laten groeien, die een exotische decoratie voor elke kamer kan worden..

Olijfbomen thuis geven een gewas – video