9 redenen waarom irissen niet bloeien

waarom irissen niet bloeien Wanneer de lente vol vertrouwen op de grond “schrijdt”, bloeien paarse, gele, oranje en witte bloemen met fluwelen bloembladen op de bloembedden. Helaas is dit niet altijd het geval, dus velen zijn geïnteresseerd in waarom irissen niet bloeien en hoe dit probleem op te lossen. Hoewel de cultuur als pretentieloos wordt beschouwd, vereist deze in sommige gevallen speciale aandacht. Inderdaad, zonder liefde en zorg, droogt zelfs gazongras op. Om de plant te “dwingen” om zijn toppen weer vrij te geven, is het belangrijk om de reden voor de “diskwalificatie” te begrijpen en deze vervolgens consequent te elimineren. Laten we de factoren analyseren die de ontwikkeling van cultuur verstoren en het een chique outfit ontnemen.

Waarom irissen niet bloeien en problemen oplossen

waarom irissen niet bloeien In de oudheid hielden de Grieken zo van de delicate bloemen met felle kleuren dat ze ze vernoemden naar de godin van de regenboog. En de bewoners van de middelste breedtegraden merkten de bizarre vorm van irissen op..

Daarom begonnen ze bloemen te roepen:

 • noordelijke orchideeën;
 • hanen;
 • ekster bloemen;
 • vlechten.

Het is opmerkelijk dat, afhankelijk van de variëteit, de bloembladen van de cultuur in bijna alle tinten van de regenboog zijn geverfd. Wat triest als ze in het voorjaar hun prachtige knoppen niet openen. Om de situatie te verhelpen, zullen we de belangrijkste redenen analyseren waarom irissen niet bloeien en hoe ermee om te gaan..

Ongemakkelijke plek

mislukte plek voor het kweken van irissenAls je een persoon op Mars zet, kan hij daar dan leven zonder zuurstof, water en voedsel? Natuurlijk niet. Dus waarom denken sommige mensen dat pretentieloze irissen overal zullen groeien en het oog zullen verrukken met knoppen? Ze planten ze naast struiken, bomen en hoge muren. Bloemen zonder voldoende zonlicht ontwikkelen zich niet goed. Zo’n ongelukkige locatie is de eerste reden waarom irissen alleen bladeren hebben en niet bloeien. Desondanks is het probleem eenvoudig op te lossen..

In hun zomerhuisje kiezen ze voor een ruim bloembed, waar veel zonlicht is. Eerst wordt het opgegraven en vervolgens wordt de cultuur overgedragen. Het planten gebeurt direct na de bloei of eind augustus. Gedurende meerdere seizoenen wordt de verdeling van irissen aan de zijkanten gecontroleerd. Anders kunnen ze zelfstandig naar een schaduwrijke plek gaan..

Bij het planten van een cultuur is het raadzaam om de achterkant van de hoofdwortelstok naar de zuidkant te richten, zodat deze goed opwarmt.

Schending van landbouwtechnologie

schending van landbouwtechnologieVoor elk type cultuur zijn er algemeen aanvaarde regels voor het planten in een bloembed. En natuurlijk zijn irissen geen uitzondering. Ze hebben een volumineuze wortelstok, die uit verschillende delen bestaat. Bij het planten wordt het bovenste gedeelte opengelaten om de zonnestralen op te vangen. Hierdoor vinden er processen plaats die de bloei stimuleren. Te diepe exemplaren bloeien bijna nooit..

Bij het planten is het raadzaam om grote wortelstokken te gebruiken, die 7 of meer bladplaten hebben. Dergelijke irissen zullen volgend seizoen bloeien..

Gedwongen “uithongering”

blankPretentieloos “bestaan” in een bloembed betekent niet dat de plant geen voeding nodig heeft. Het negeren van dit feit leidt vaak tot frustratie. Zulke tuiniers vragen zich vaak af waarom irissen niet elk jaar bloeien, maar een nogal “somber” uiterlijk hebben.

De reden is een gebrek aan voedingsstoffen, wat te herkennen is aan de volgende symptomen:

 • langzame groei van scheuten;
 • gevallen bloeiwijzen;
 • draaien van plaatplaten;
 • uitdrogen van de wortelstok.

meststof voor irissenElimineer het probleem met speciale verbanden, die 3 keer per seizoen op de grond worden aangebracht. Voor de bloei wordt een mengsel van ammoniumnitraat en kaliumsulfaat (30 g per 1 m²) gebruikt. De tweede keer wordt superfosfaat (60 g per 1 m²) toegevoegd aan de bestaande componenten. Na de bloei worden irissen gevoed met kaliumsulfaat (20 g per 1 m²) gemengd met superfosfaat (50 g per 1 m²).

Om de knoppen groter te maken, wordt tijdens het ontluiken houtas in de grond gebracht.

Overwoekerde wortelstokken

overwoekerde wortelstokken van irissenWeelderige aanplant van bloeiende irissen is een lust voor het oog van hun fans. Na een paar jaar vullen ze de site echter volledig. Als het beperkingen heeft, stoppen irissen met bloeien. Het blijkt dat ze geen ruimte hebben voor scheuten met knoppen. Bovendien vallen sommige struiken in de schaduw, waardoor ze onvoldoende licht hebben..

een transplantatie nodigLos het probleem op met drastische maatregelen. Direct na de verwachte bloeiperiode worden oude exemplaren, die ongeveer 4 jaar oud zijn, uit het bloembed gegraven. Dit geeft jonge irissen ruimte voor weelderige bloei..

Overmatige vochtigheid

onjuiste zorgIn regio’s waar het in de zomer veel regent, begint de wortelstok van de cultuur te rotten. Geen wonder waarom irissen niet bloeien en gebladerte er dof uitziet.

Om ze terug te brengen naar hun vroegere schoonheid, worden een aantal procedures uitgevoerd:

 • graaf beschadigde struiken op;
 • verwijder het rotte wortelstokgebied;
 • De sectie “Live” wordt besproeid met een oplossing van kaliumpermanganaat.

iris transplantatieEr wordt gewerkt aan een nieuwe site. Voor het planten wordt de grond behandeld met de werkzame stof “Fitosporin”. De wortelstok wordt zo geplaatst dat de nek op het oppervlak van de grond ligt. Bovendien worden in regio’s met een vochtig klimaat alleen geschikte variëteiten gekweekt..

Om de zure grond te neutraliseren, is het raadzaam om jaarlijks onder elke struik houtas aan te brengen..

Droogte

irissen mulchenOndanks het feit dat irissen het gebrek aan regen uitstekend verdragen, beïnvloedt het soms de bloeiactiviteit. Meestal worden ze getransplanteerd in de laatste maand van de zomer, wanneer er in de meeste regio’s intense hitte is. Vochtgebrek heeft een nadelig effect op de plant en neemt al zijn kracht weg. Als gevolg hiervan is het niet in staat om knoppen te vormen. Het wordt duidelijk waarom irissen na het verplanten pas aan het einde van het seizoen bloeien..

Het probleem is heel eenvoudig opgelost. Gedurende 21 dagen wordt de cultuur voorzien van extra water. Omdat de vlezige wortelstok vocht kan opslaan, kan de plant gemakkelijk een periode van droogte doorstaan. Al volgend seizoen verschijnen er slanke bloeiwijzen die op orchideeën lijken..

Sommige soorten irissen beginnen 2 jaar na het planten te bloeien. Daarom moet in elk afzonderlijk geval voorzichtigheid worden betracht..

Plagen en schimmelinfecties

iris transplantatieHelaas zijn irissen, net als andere planten, vatbaar voor verschillende ziekten..

Onder ongunstige omstandigheden worden ze niet omzeild:

 • grijze rot;
 • mozaïek;
 • bladvlek;
 • bacteriose.

Ze hebben allemaal invloed op het proces van cultuurontluiking. Voor de behandeling worden stoffen die koper bevatten of kant-en-klare fungiciden gebruikt. In sommige gevallen worden de struiken volledig uit het bloembed verwijderd..

ziekte schade aan irissenIrissen worden vaak “bezocht” door insecten, die hen onherstelbare schade toebrengen. De rupsen van de winterschep vernietigen bijvoorbeeld de basis van de steeltjes volledig. Daardoor worden ze eerst geel en sterven ze daarna helemaal af. Ze beschadigen ook de wortelstok, wat leidt tot bacteriële rot..

ongedierte op irissenEen belangrijk aspect van bescherming is weten wat te doen met irissen in het voorjaar net voor het planten. Bereid eerst de site zorgvuldig voor. De grond wordt behandeld met fungiciden om te voorkomen dat ongedierte zich nestelt. Pas na deze procedures beginnen ze irissen te planten volgens het traditionele schema..

De plant wordt ook aangetast door beren, meikeverlarven, slakken, ritnaalden.

Bevriezing van de nieren

jonge irisEen andere reden voor het ontbreken van knoppen op irisstruiken is strenge wintervorst. Sommige soorten kunnen niet tegen temperatuurwisselingen, waardoor bloemknoppen beschadigd raken. Het is onwaarschijnlijk dat deze irissen volgend seizoen bloeien..

Het probleem wordt opgelost met behulp van extra onderdak. Voor thermofiele variëteiten worden pijnboomschors, zaagsel of spingebonden gebruikt, dat halverwege de lente wordt geoogst. In de herfst, wanneer de luchttemperatuur daalt tot + 5 ° C, wordt de wortelhals overvloedig bestrooid met aarde of humus. Laaghoogte ca. 20 cm.

comfortabele omstandigheden voor irissenWe hebben in de volksmond de belangrijkste redenen besproken waarom irissen niet bloeien en hoe ze te elimineren. Elk van hen verdient aandacht. Hierdoor zal zelfs een onervaren tuinman begrijpen wat er in zijn situatie moet gebeuren. Laten we de vinger aan de pols houden en de bloei van prachtige regenboogbloemen regelen.

Waarom irissen niet bloeien en hoe het probleem op te lossen – video

Adblock
detector