Ziekten van bijen: tekenen, medicijnen voor behandeling en preventieve maatregelen

Bijen zijn vatbaar voor verschillende ziekten Bijen zijn, net als andere insecten, vatbaar voor verschillende ziekten. Naast de negatieve invloed van de externe omgeving, kou, hoge luchtvochtigheid en andere factoren, zijn er gevaarlijke infectieziekten van bijen. Als de oorzaak van niet-overdraagbare ziekten meestal het toezicht van de imker is, dan worden bacteriën, virussen, pathogene schimmels, protozoa, mijten van verschillende soorten en parasitaire insecten de bron van infecties.

Door besmettelijke ziekten die zich van insect tot insect verspreiden, sterft het grootste aantal volwassen bijen en broed. Om tijdig maatregelen te nemen voor de behandeling en, indien mogelijk, het probleem te voorkomen, is het belangrijk om de bestaande ziekten van bijen en hun symptomen te kennen..

Varroatose van bijen

Door teken geïnfecteerde bij De veroorzaker van varroatose van bijen is een mijt die parasiteert op insecten en in de korf, zich vermenigvuldigt op de larven en poppen van werkbijen en darren, en vervolgens, na het vrijkomen van insecten, zich voedt en leeft van de bijen. Bij een ernstige besmettingsgraad kunnen teken zonder veel moeite worden gezien bij de bewoners van de korf, en bij het broed, evenals op de kammen en in het afval van de bijen.

Insecten die door teken worden aangetast, verzwakken en sterven, terwijl de bron van varriatose bij bijen meestal wordt:

 • geïnfecteerde individuen die in de korf worden gevangen wanneer insecten worden geïntroduceerd in een verzwakte familie of wanneer een bijenstal zich verplaatst naar gebieden waar de infectie zich verspreidt;
 • dragerlarven of de mijten zelf honingraat.

Om de ontwikkeling van de ziekte in de bijenstal te voorkomen, is het belangrijk om de aankoop van nieuwe families, koninginnen en broed op verantwoorde wijze te benaderen, de epidemische situatie in het gebied waar de boerderij zich bevindt te bewaken en de netheid van de kasten en kammen te bewaken.

Varroatose van bijenVarroatose van bijen is een quarantaineziekte, bij de eerste tekenen waarvan strikte sanitaire en hygiënische en beperkende maatregelen vereist zijn, evenals verschillende sessies van fumigatie met preparaten voor bijen zoals Folbex en fenothiazine. Als therapeutische maatregel worden de netelroos en hun inhoud behandeld met gezuiverde zwavel en varroatine..

Acaricide en antibacteriële geneesmiddelen worden gebruikt om bijen te behandelen.Het zal nuttig zijn voor het verdrijven van schadelijke mijten volgens de ApiMax-instructies voor bijen. Het natuurlijke preparaat heeft niet alleen acaricide, maar ook antibacteriële, stimulerende werking. Na de toepassing verlost het gezin van parasieten en krijgt het een natuurlijke veilige voeding met biologisch actieve stoffen..

Neusmatose van bijen

Neusmatose van bijenDiarree is een kenmerkend symptoom van bijenziekte. Vlekken van vloeibare uitwerpselen met neusmatose zijn gemakkelijk te zien op alle plaatsen waar insecten zich bevinden. Bovendien manifesteert de ziekte veroorzaakt door protozoa zich door een overvloedige dood en zelfs de dood van koninginnen..

De hoofdoorzaak van neusmatose bij bijen is soms slechte verzorging van insecten; onaanvaardbare onzuiverheden in het voer, slechte kwaliteit van de overwintering of te weinig jonge individuen in de korf.

Al deze factoren verzwakken het gezin, en pathogenen van neusmatose van bijen die met water of voedsel in de bijenkorf doordringen, komen de voedingsbodem binnen en beginnen hun destructieve activiteit. Een ziek persoon is te herkennen aan een duidelijk vergrote buik. Als u geen dringende maatregelen neemt, dreigt bijenziekte met het verlies van de meeste van de zeven en de verzwakking van de resterende insecten..

Neusmatose wordt behandeld met fumagillinesuikersiroopAls een methode om de ziekte te behandelen, krijgen bijen suikersiroop vermengd met fumagilline. Voor 25 liter siroop moet er 20 gram van het medicijn zijn. Deze hoeveelheid van het preparaat voor bijen is genoeg voor vijf gezinnen..

Ziektepreventie is niet minder belangrijk dan behandeling. Met betrekking tot neusmatose is het noodzakelijk om insectenverzorging te regelen, en bij de geringste verdenking voeren ze een grondige mechanische reiniging van de kasten, frames, alle apparatuur uit met volledige desinfectie van alles waarmee de bijen in contact komen.

Acarapidose van bijen

Acarapidose van bijen - besmetting door mijtenEen andere ziekte die wordt veroorzaakt door schadelijke mijten is acarapidose van de bij. Parasieten infecteren de luchtwegen van insecten en vanwege de vlotte groei van het probleem kan het moeilijk zijn om bijenziekte en de symptomen ervan onmiddellijk te identificeren.

De eerste manifestaties van de ziekte zijn te zien tijdens een zuiverende voorjaarsvlucht, wanneer een groot aantal insecten met onnatuurlijk gedraaide vleugels bij de ingang wordt gevonden. Zulke bijen kruipen alleen maar kunnen niet opstijgen. De verspreiding van de ziekte wordt vergemakkelijkt door een hoge luchtvochtigheid en het gebrek aan systematische zorg voor de bijenstal, en een bijzonder gevaar komt van verdwaalde of insecten die op een niet-geverifieerde plaats zijn verkregen.

Schade aan de luchtwegen van bijen - acarapidoseOm ervoor te zorgen dat de bijenstal niet lijdt aan de ziekte van bijen, is het noodzakelijk om bij de eerste tekenen van acarapidose hun toevlucht te nemen tot behandelingsmethoden. Hiertoe worden massaal vertrek van bijen op alle mogelijke manieren gestimuleerd. Dit kan door de bijenkasten met hun ingangen op het zuiden te plaatsen. Als gevolg hiervan zal het gezin oude en zieke personen kwijtraken. Dit zal leiden tot overvloedige voeding op het moment dat jonge bijen vóór de winter verschijnen. We mogen medicinale preparaten voor bijen niet vergeten. Voor acarapidose van bijen is het gebruik van Folbex en ApiMax op basis van naaldextract voor bijen effectief.

Ascosferose van bijen

Ascosferose van bijenDe verspreiding van varroatose bij bijen leidt ertoe dat insecten een gemakkelijke prooi worden voor andere secundaire infecties. Een van deze ziekten die gepaard gaat met de aanval van teken is ascosferose van bijen veroorzaakt door pathogene schimmels. Het optreden van bijenziekte en de symptomen ervan wordt vergemakkelijkt door hoge luchtvochtigheid, regenachtig koel weer, wanneer ziekteverwekkers zich het meest actief verspreiden en vermenigvuldigen.

U kunt de ziekte het hoofd bieden door de volgende aanbevelingen van ervaren imkers strikt op te volgen:

 • insecten worden overgebracht naar schone netelroos, met een sterke nederlaag, waarbij alle frames met tekenen van bijenziekte op de was worden geplaatst;
 • dood broed en insecten worden verbrand;
 • in plaats van oude koninginnen worden jonge gezonde koninginnen geplant, die een seizoen zonder broed regelen om de verspreiding van de ziekte te voorkomen;
 • bijen krijgen gezond voedsel, schoon water, siroop als topdressing;
 • netelroos is geïsoleerd, schoongemaakt;
 • gezinnen verminderen, en de zwakken, integendeel, proberen te versterken met jong en sterk broed.

Voor de behandeling van ascosferose van bijen worden Askosan en Unisan gebruiktVoor de behandeling worden dergelijke effectieve preparaten voor bijen als askosan en unisan gebruikt. Naast deze verbindingen wordt ApiMax voor bijen gebruikt, volgens de instructies is het effectief tegen tekenaanvallen en helpt het om te gaan met infecties veroorzaakt door andere soorten parasieten. Als profylactisch middel is een preparaat op basis van natuurlijke plantenextracten ook nuttig als profylaxe. In dit geval wordt het in het voorjaar, direct na de vlucht, aan een brok toegevoegd..

Wanneer de verwerking van netelroos, het sorteren en vernietigen van bijen die besmet zijn met ascosfeose en frames wordt uitgevoerd, is het noodzakelijk om de apparatuur en werkkleding van de imker te reinigen, spoelen en desinfecteren.

Vuilbroed en andere infectieziekten bij bijen

De lijst met infectieziekten van bijen is niet beperkt tot de hierboven beschreven ziekten. Insecten en hun broed in bijenstallen worden aangetast door aspergillose, sterven aan paratyfus en virale verlamming. In de laatste gevallen verliezen de bijen hun vermogen om te bewegen. Zonder de juiste behandeling en preventie worden gezinnen zwakker en kunnen ze helemaal verdwijnen.Nederlaag van bijen met vuilbroed

Ernstige quarantaine-infecties omvatten verschillende bestaande soorten vuilbroed die broed infecteren. Maak onderscheid tussen het Europese en Amerikaanse type van het verloop van de ziekte. Maar in beide gevallen kunnen microscopisch kleine ziekteverwekkers hun activiteit ongelooflijk lang handhaven op apparatuur, inventaris, in de grond in een geïnfecteerde bijenstal. Infectie komt het broed binnen met voer van geïnsemineerde honingraten, door contact met zieke insecten, door het gebruik van vuile drinkbakken en voerbakken.

De uiterlijke tekenen van deze bijenziekte worden uitgedrukt in de bonte kleur van het broed en in de latere stadia van zijn dood, veranderend in een bruingrijze rottende massa met een overeenkomstige geur.

Als dierenartsen de aanwezigheid van vuilbroed van een of ander type bevestigen, wordt de bijenstal tot quarantainegebied verklaard. Een gebied met een diameter tot 15 kilometer wordt afgesloten. De bijen worden overgebracht naar gezonde kasten. Ze krijgen deeg of siroop aangeboden met een van de meest effectieve bereidingen voor bijen. Het aangetaste broed wordt vernietigd, de frames worden opgewarmd tot technische was.

Regelmatige gezinsherzieningen en desinfectie van de korf - preventie van vuilbroedAls preventieve maatregel voor zo’n gevaarlijke ziekte wordt voorgesteld om regelmatige inspecties van gezinnen uit te voeren, bijenkasten, frames en alle gebruikte apparatuur te reinigen en te desinfecteren. Tegelijkertijd moeten bijen alleen hoogwaardige gezonde voeding worden aangeboden, schoon water gebruiken om te drinken.

Preparaten voor bijen

Voor ziekten worden bijen behandeld met stinkende gouweDe reeds genoemde ApiMax kan worden beschouwd als een voorbeeld van effectieve strijdmiddelen. Het product combineert alle gunstige eigenschappen van naaldextract voor bijen, evenals extracten van geneeskrachtige planten zoals knoflook, echinacea, peper, eucalyptus en alsem.

Sommige imkers proberen geen chemicaliën te gebruiken en nemen hun toevlucht tot natuurlijke remedies, zoals stinkende gouwe infusie. Deze plant is bewezen effectief tegen alle soorten vuilbroed, varroatose, neusmatose en ascosferose. Medische behandeling van bijen met stinkende gouwe wordt uitgevoerd als dat nodig is, en preventief worden de korf, frames met insecten en broed geïrrigeerd in het voorjaar en tweemaal in de tweede helft van de zomer.

Lozeval wordt gebruikt om de immuniteit van bijen te verhogen.Een goede antivirale, antibacteriële bescherming is een bijentablet. Dit is een Russisch medicijn dat effectief is tegen ziekteverwekkers van zulke gevaarlijke bijenziekten als:

 • filamentvirose die werkende insecten immobiliseert;
 • vuilbroed van Europees en Amerikaans type;
 • paratyfus en andere ziekten, waarvan een symptoom ernstige diarree is;
 • verlamming van bijen, gedetecteerd wanneer netelroos in een ongepaste vorm wordt gehouden, vergezeld van massale sterfte en het verschijnen van individuen met onontwikkelde vleugels;
 • zakbroed, dreigende massale sterfte van larven.

Volgens de gebruiksaanwijzing kan de lozeval voor bijen worden gebruikt als een therapeutisch en profylactisch middel dat de immuniteit van honinginsecten verhoogt..

Kenmerken van niet-infectieuze ziekten van bijen

Overtreding van de regels voor het houden van bijen leidt tot hun ziekteDe bijenstand zal niet volledig kunnen leven als de insecten erop niet de juiste omstandigheden krijgen. Overtreding van de regels voor het houden van bijen brengt niet alleen de verzwakking van families met zich mee, maar ook de ontwikkeling van niet-infectieuze en vervolgens besmettelijke ziekten..

De oorzaken van niet-infectieuze bijenziekten zijn:

 • ongezond voedsel en vies, onbruikbaar water;
 • het niet naleven van de hygiëneregels, onvoldoende controle over de staat van de kasten, frames en de hoeveelheid sterfte;
 • inzameling in gebieden die zijn behandeld met pesticiden of andere chemicaliën;
 • onvoldoende verwarming van de kasten of, omgekeerd, hun stomen;
 • gebrek aan steekpenningen bij gebrek aan aanvullende bemesting.

Toxicose veroorzaakt door honingdauw en chemicaliën kan leiden tot de dood van bijenOnder de veel voorkomende insectenziekten veroorzaakt door externe oorzaken, kan men stuifmeel- en nectartoxicose noemen. Deze ziekten van bijen worden veroorzaakt door het feit dat de verzameling op het grondgebied wordt uitgevoerd door gevaarlijke planten. Honinginsecten met tekenen van vergiftiging zijn rusteloos, ze hebben stuiptrekkingen en in een ernstig stadium de dood. Zonder de hulp van een imker kunnen alle gezinnen ernstig worden getroffen. Voor bijen giftige gewassen worden vernietigd, daarnaast worden honingplanten gezaaid, indien dit niet mogelijk is, zullen de kasten naar een ander gebied getransporteerd moeten worden.

Gevaarlijk voor bijenvolken is toxicose veroorzaakt door chemicaliën en honingdauw. In dit geval is het noodzakelijk om alle maatregelen te nemen om de gezondheid van het dieet te verbeteren en de bijen te beschermen tegen bronnen van gevaar. Zuivere suikersiroop en water worden aangeboden aan bijen als een behandeling voor de ziekte..

De baarmoeder vult de cellen met darreneierenBeginnende imkers worden vaak angstig wanneer de koningin onbevruchte eieren begint te leggen. Deze toestand is geen teken van ziekte, maar betekent alleen dat het tijd is voor de drones om in de korf te verschijnen. Het is dankzij parthenogenese bij bijen dat mannetjes worden gevormd, die vervolgens de baarmoeder bevruchten. In sommige gevallen is het echter nog steeds de moeite waard om op uw hoede te zijn. Als de baarmoeder de cellen die bedoeld zijn voor arbeiders vult met darreneieren, kan dit erop wijzen dat deze moet worden vervangen..

Ziekten van bijen en hun tekenen – video

Adblock
detector