Hoe maak je een doe-het-zelf honingextractor met behulp van beschikbare hulpmiddelen?

hoe maak je een honingextractor met je eigen handen Bij het onderhouden van een bijenstal moeten imkers honing uitpompen, wat wordt uitgevoerd met een honingextractor. Er zijn verschillende manieren om een ​​doe-het-zelf honingextractor te maken van beschikbare materialen. Dit zal helpen om aanzienlijk te besparen op de aankoop van dure apparatuur..

Als je maar één bijenkorf in je bijenstal hebt, kun je honing krijgen zonder honingextractor door deze rechtstreeks uit het frame te consumeren door de honingraat af te breken. Bij het houden van meerdere bijenvolken is een honingextractor nodig, die zorgt voor een hoogwaardige verpomping van honing..

Dit apparaat is een soort centrifuge uitgerust met een roterende trommel en een stationaire tank. Binnenin de structuur bevinden zich speciale cassettes die om hun as draaien, waarin de frames worden geplaatst. Tijdens het draaien van het handvat van de trommel begint honing uit de honingraat te stromen. Tegelijkertijd blijven de frames intact, zodat ze opnieuw kunnen worden gebruikt..

Soorten honingextractors

zelfgemaakte honing extractor Het maken van een honingextractor met je eigen handen levert geen bijzondere problemen op, zelfs niet voor een beginnende imker. Voor het apparaat kunt u verschillende materialen bij de hand gebruiken – hout, multiplex, aluminium, kunststof en roestvrij staal. Het laatste materiaal wordt als het duurste, maar tegelijkertijd duurzaam beschouwd..

Afhankelijk van de technische kenmerken worden honingslingers ingedeeld in verschillende typen. Door de manier waarop de cassettes zijn gerangschikt, worden de volgende onderscheiden:

 • radiaal – cassettes bevinden zich langs de omtrek van de radiale trommel;radiale honing extractor
 • akkoorden – cassettes zijn bevestigd op de akkoorden van de drumcirkel;soorten chordiale honingextractor
 • Chordiaal-radiaal – in dit geval kunnen cassettes op akkoorden en langs de radiale omtrek worden bevestigd.verbeterde honingextractor

Doe-het-zelf radiale honingextractors kunnen het beste worden gedaan als u de integriteit van de honingraat zoveel mogelijk wilt behouden.

Met dit ontwerp kunt u aanzienlijk meer honing wegpompen dan bij gebruik van de akkoordeninstallatie, die vaak de honingraat beschadigt..

Afmetingen en materialen honingzuiger

zelfgemaakte honing extractor afmetingenVoordat u doorgaat met de fabricage en tekeningen van de honingextractor, moet u de grootte van het apparaat bepalen. Het hangt af van het aantal frames. Voor een kleine bijenstal is een honingextractor voor 2 frames voldoende; bij de productie van honing op grote schaal zijn ontwerpen voor enkele tientallen frames efficiënter.

De afmetingen van een zelfgemaakte honingextractor worden gekozen afhankelijk van het aantal frames. De beste optie voor een kleine particuliere bijenstal wordt beschouwd als een structuur met een diameter tot 65 cm.

Voordat u met uw eigen handen een honingextractor maakt, bereidt u bovendien alle benodigde materialen voor:

 • tank;
 • metalen staven of hulpstukken;
 • handelswijze;
 • riem;
 • schacht;
 • katrol;
 • kraan voor honingafvoer en moeren voor de bevestiging;
 • siliconenkit;
 • dunne metalen staven, gaas of draad voor cassettes;
 • bevestiging van aluminium klinknagels of hoeken;
 • haakje;
 • weerstand;
 • rotor;
 • beschermend gaas.

Daarnaast heeft u mogelijk een ijzerzaag, cirkelzaag, decoupeerzaag, vlak, schroevendraaier, boor, hamer, soldeerbout en een lasapparaat nodig.

Houd bij het kiezen van een materiaal voor een honingextractor rekening met de eigenschap van oxidatie. Hoe lager de oxidatiecapaciteit, hoe sterker, betrouwbaarder de structuur en hoe beter de honing..

Hoe maak je een doe-het-zelf honingextractor van afvalmateriaal

hoe maak je een honingextractor met twee frames met je eigen handenEen honingextractor met twee frames met uw eigen handen is heel eenvoudig te maken. Houd er rekening mee dat het uit drie hoofdonderdelen bestaat – een reservoir (vat) voor de hoofdcomponenten, een cassette en een aandrijfmechanisme bestaande uit conische tandwielen, een basis voor subframes en handgrepen.

Als reservoir kun je een tank uit een oude wasmachine, een plastic of houten ton gebruiken. Verder heb je nog een metalen balk nodig voor het bevestigen van de roterende trommel, een aandrijfbeugel (80 mm breed, 4 mm dik), een basis voor het bevestigen van een subframe, een roestvrijstalen handgreep voor het draaien van het mechanisme.

DIY-tekening van een honingextractor met twee framesBereid daarnaast de kegelvormige tandwielen, de as voor het hoofd (midden) tandwiel, draad en stalen subframes, evenals onderdelen voor het verwijderen van de uitgepompte honing voor. Bereid de tekening van de honingextractor van tevoren voor en volg het diagram strikt – dit zal het maken van het apparaat aanzienlijk vereenvoudigen en veelvoorkomende fouten helpen voorkomen.optie van honingextractor met twee frames

Zelfmontage van de honingextractor:

 1. Neem twee stalen strips van 52 cm lang en niet meer dan 1 mm dik, verbind ze in de vorm van een rechthoek en zet ze vast met bouten.
 2. Boor een reeks gaten rond de omtrek van de rechthoek, trek het gaas eroverheen.
 3. Buig 2 kanalen van 2 stroken en rek het tweede gaas uit.
 4. Om vervorming van de subframes te voorkomen, verstevigt u ze met metalen strips..
 5. Pak de tank die gebruikt gaat worden, sluit alle onnodige gaten af ​​met RVS pleisters.
 6. Maak daarna een gat met een diameter van 20-25 mm op de bodem van de tank om honing te verwijderen met een elektrische boor. Steek er een strakke ring en een stalen plaat in.
 7. Maak nog een gat iets hoger – het is noodzakelijk om de stalen plaat vast te zetten, die gemakkelijke toegang tot honing biedt.

Plaats tot slot de dwarsbalk in het midden van het gat. Steek een tapeind in het middelste gat van de dwarsbalk en plaats vervolgens het tandwiel met de moer erop.

afgewerkte honingextractor met twee framesInstalleer de rotor in de onderste helft van de honingextractor, zet de staaf vast met moeren en maak er gaten in. Zet het mechanisme vast met nog een paar moeren. Daarna kunt u de schijf aansluiten en de werking van de zelfgemaakte honingextractor controleren.

Uit de wasmachine

hoe maak je een doe-het-zelf honingextractor uit een wasmachine?Een honingzuiger uit een tank van een wasmachine is een van de meest populaire en betaalbare opties. De behuizing van het apparaat is gemaakt van de tank van een oude wasmachine, het apparaat is bovendien uitgerust met een elektrische of handmatige aandrijving, die zorgt voor de rotatie van de trommel.

Bereid een stalen balk voor van 80 mm breed bij 4 mm dik, stalen strips van 2 mm dik, subframes gemaakt van metalen strips of draad, en stalen platen en conische tandwielen.

Een honingslinger maken:

 1. Vouw twee roestvrijstalen strips (lengte 52 en 55 cm, breedte 1 mm) in de vorm van een rechthoek en zet vast met bouten.
 2. Boor een reeks gaten rond de omtrek van de structuur..
 3. Maak twee netten uit de draad om de gaten te vlechten die je hebt gemaakt..
 4. Maak kanalen van twee stalen strips (lengte 40 mm en breedte 1 mm) en bevestig gaasplaten ertussen.
 5. Maak het ene uiteinde van het apparaat doof.

kant-en-klare zelfgemaakte honingextractorLas een metalen strip op het subframe voor sterkte en duurzaamheid. Maak daarna op dezelfde manier een tweede brancard..

Hoe maak je een doe-het-zelf honingextractor van hout?

houten vat honing extractorEen doe-het-zelf houthoningextractor kan van elke houtsoort worden gemaakt, maar deze moet goed gedroogd zijn en geen hars bevatten.

De beste optie voor het maken van een honingextractor is een ruim houten wijnvat.

Stapsgewijze fabricage van het apparaat:

 1. De meest geschikte vorm voor een trommel is een octaëder. Je kunt er een rotor in plaatsen, bevestigingsmiddelen voor frames installeren.
 2. Gebruik voor de vervaardiging van de zijwanden een massief karton, nadat u het eerder hebt uitgelijnd. Dikte mag niet meer zijn dan 20 mm.
 3. Maak een afvoergat aan de onderkant van de voorwand met een diameter tot 20 mm. Hiervoor kunt u een kraan installeren, deze vastzetten met afdichtmiddel of een houten kurk met een rubberen afdichting.

Het is beter om houten balken van 40-50 mm te nemen als standaard voor de honingextractor. Ze zijn onder een hoek aan de onderkant van de structuur bevestigd, voor maximale betrouwbaarheid, verbinden met dwarsbalken en bevestigen de verbindingen met lijm.

Een honingslinger maken van een plastic vat

zelfgemaakte honingextractor uit een plastic vatDoe-het-zelf honingextractor uit een plastic vat wordt als de eenvoudigste, gemakkelijkste en snelste optie beschouwd. Dit materiaal heeft veel voordelen: het corrodeert niet, kan gemakkelijk van honing worden verwijderd en neemt geen vreemde geuren op..

Gebruik metalen staven, planken en een roterend element als extra elementen – bijvoorbeeld een pedaal van een oude naaimachine of fiets. Terwijl de pedalen draaien, draaien de cassettes om, honing begint langs de muren te stromen.

Kleine triplex honing extractor

kleine honing extractorDe manier om met je eigen handen een honingslinger te maken is heel eenvoudig en kost niet veel tijd. Bij gebruik van multiplex is de structuur licht maar sterk. De dikte van het triplex mag niet meer dan 10 mm zijn. Deze optie is ideaal voor frequent transport..

De multiplex honingextractor is op dezelfde manier gemaakt als de houten en is aan de binnenkant in verschillende lagen behandeld met was. U kunt houtlijm of spijkers gebruiken om de structuur bij elkaar te houden. Zet vervolgens de zijpanelen vast met de metalen band. Dit zorgt voor de sterkte en betrouwbaarheid van de constructie..

Elektrische aandrijving en handmatige methode

elektrische aandrijving voor honingslingerHet werkingsprincipe van elke honingextractor is gebaseerd op cirkelvormige rotatie, waarvoor een aandrijving vereist is. Het kan elektrisch of handmatig zijn. Het eerste verdient de voorkeur, omdat het de menselijke arbeid aanzienlijk vergemakkelijkt..handmatige honing extractor

De handmatige aandrijving wordt het best gebruikt als er niet meer dan 5-7 bijenvolken in de bijenstal zijn..

Doe-het-zelf elektrische honingextractor wordt gedaan met een motor waarvan het vermogen niet hoger is dan 90 watt. Dit kan een automotor zijn of een glasreiniger. Voor maximaal gebruiksgemak, maak de apparatuur compleet met een schakelaar.elektrische honing extractor

Een honingslinger is een must voor elke grote bijenstal. Je kunt het kopen in gespecialiseerde winkels voor imkers of het zelf maken met behulp van beschikbare materialen en eenvoudige productieschema’s. Op deze manier kunt u een minimum aan financiële middelen uitgeven en een apparaat krijgen dat speciaal is ontworpen voor de behoeften van uw bijenstal..

Hoe maak je een doe-het-zelf honingextractor in één dag – video

Adblock
detector