Bijen voorbereiden op de winter is een noodzakelijke stap bij het houden van netelroos

bijen voorbereiden op de winter

Alvorens de bijen klaar te maken voor overwintering, moet een najaarsaudit worden uitgevoerd. Alle bijennesten worden zorgvuldig onderzocht. Deze procedure wordt uitgevoerd na de laatste keer dat honing in de herfst is verzameld. Vanaf dit stadium begint de voorbereiding van de bijen op de winter. Het is noodzakelijk om de hoeveelheid honingreserves, de sterkte van de bijen, het broed en de kwaliteit van de honingraat te bepalen.

Het is nog niet te laat om de bijenstal voor te bereiden op de winter. Besluit je na een pauze in augustus te beginnen met de voorbereiding, dan wordt de voorbereidingstijd al gemist. Deze procedure kan niet in de herfst worden uitgevoerd, alle voorbereidingen beginnen in de zomer. Het is dankzij een competente en vroege voorbereiding dat u in de toekomst succes kunt behalen. Bijen voorbereiden op de winterslaap impliceert ook de vorming van een nest waarin de bijen de hele winter zullen doorbrengen..

Procedures voor het voorbereiden van bijen op de winter

procedure voor het voorbereiden van bijen op de winter

Bijen voorbereiden op de winter buiten omvat enkele stappen die moeten worden gevolgd.:

 1. Zorg ervoor dat u het aantal jonge dieren in de kasten verhoogt.
 2. Als er koninginnen in bijenkolonies zijn die al meerdere seizoenen aan het werk zijn, moeten ze worden vervangen..
 3. Alle bijen moeten worden voorzien van veel hoogwaardig voer, dat zowel voor de winter als voor het hele voorjaar voldoende moet zijn..
 4. In de kasten moet een bepaalde temperatuur en luchtvochtigheid worden ingesteld, zodat de bijen de winter gemakkelijker kunnen doorstaan..

Stadia van het vergroten van het aantal jonge bijen

toename van het aantal jonge bijen

Om het aantal jonge bijen te vergroten, worden alle bijenvolken onder de loep genomen. Absoluut elk gezin moet tegelijkertijd worden onderzocht. Nadat het tweede lichaam van de bijenkorf is verwijderd, moet er een kleine steekpenning in zitten, zo’n steekpenning kan tot een halve kilogram wegen.

Je moet ook in elk gezin je eigen baarmoeder vinden. Helaas kan de baarmoeder niet altijd worden gevonden nadat de honing is verzameld. Als het niet mogelijk was om de koningin te vinden, dan is het noodzakelijk om het frame te nemen waarop de eieren en jonge larven van een andere bijenkolonie zich bevinden, en deze te verplaatsen naar de kolonie waar de koningin niet werd gevonden. Onderzoek na twee dagen het frame en zoek naar koningincellen erop. Als dat zo is, dan was de baarmoeder echt niet, die moet worden hersteld.

Als er bovendien koninginnen in de familie zijn die al ver van het eerste seizoen hebben gewerkt, moet je in plaats daarvan jongen toevoegen. Houd er echter rekening mee dat jonge koninginnen erg actief zijn in de herfst, ze leggen 10 dagen langer eieren, dus er zullen veel meer bijen zijn.

Bijen voeren in de winter

bijen voeren in de winter

Veel beginnende imkers weten niet hoeveel honing ze bijen moeten laten voor de winter. Het is noodzakelijk om te bepalen of er voldoende voer is. Een van de belangrijkste criteria zal zijn dat elk gezin minimaal vier volledige frames heeft, dit aantal is voldoende. Als het broed niet erg goed is in het gezin, dan moet het worden verhoogd, dit gebeurt door frames toe te voegen. Je moet ook honingraten verwijderen die niet passen, die drones hebben, oud of donker, licht, maar die geen bijen bevatten. Al deze honingraten worden verwijderd en in plaats daarvan worden er nieuwe toegevoegd..

de bijenkorf in elkaar zetten

Als er broed in de kammen zit, wordt het op de rand van de korf niet ver van het voer geplaatst, nadat er geen bijen op zitten, wordt het verwijderd.

Zorgen voor voldoende voer begint met de registratie van bedrukte honing. Open honing wordt niet meegeteld, het is nodig om het broed te laten groeien. Als er geen broed op het frame zit en er is weinig honing, dan kan deze worden verwijderd. Dan is het nodig om een ​​honingdauw in de honing te vinden, de bijen zijn gewend om het voor de winter te bewaren. Als er honingdauw in honing zit, moet dit worden gecorrigeerd, dergelijke honing wordt vervangen door siroop gemaakt van bloemen of suiker. Voordat u bijen voorbereidt op overwintering, moet u bovendien beoordelen hoe sterk de kolonie is. Wees ook niet bang dat er te veel bijen zijn, ze hebben de hele zomer gewerkt, de meeste bijen zullen snel uitsterven..

De sterkte van een gezin wordt bepaald door het aantal eitjes in de baarmoeder. Als er echter nog geen honing is verzameld, verkort de baarmoeder de koppeling, het gezin zal zwak worden, het zal niet goed overwinteren, het zal moeilijker zijn om zich te ontwikkelen.

Het is noodzakelijk om steekpenningen toe te voegen om het aantal jonge bijen te vergroten en ze rond te laten vliegen voordat de vorst intreedt:

 1. Om dit te doen, wordt de bijenkorf naar een plek gebracht waar planten in augustus actief bloeien. Dit is de beste manier om een ​​gezin te laten groeien en sterk te houden..
 2. Als het echter niet mogelijk is om de bijenkorf eruit te halen, moet u op zijn minst een ondersteuning maken die bestaat uit suikersiroop..

Als je naar de praktijk kijkt, bijen overwinteren heel goed op siroop, ze hebben geen darmproblemen. Daarnaast worden ter voorbereiding op de overwintering reeds onbruikbare kozijnen verwijderd. Deze procedure wordt uitgevoerd bij het sorteren. Lege frames worden gescheiden van frames die honing bevatten. Deze twee groepen moeten gescheiden worden gehouden.

De kast in elkaar zetten voor de winter

de bijenkorf klaarmaken voor de winter

De procedure moet in september worden uitgevoerd, in de eerste helft ervan.:

 1. Stel frames in met meer dan de helft honing.
 2. De tweede vanaf de rand, tussen de volledige frames moet er een frame zijn met een perga.
 3. Nadat de bijenkorf is gemonteerd, moet deze worden geïsoleerd, elke muur moet worden geïsoleerd.
 4. De gaten moeten open zijn, maar de afstand mag niet meer zijn dan 4 cm.
 5. Bovendien moeten er mijnenleggers op de ingangen worden geplaatst, waardoor knaagdieren de bijenkorf niet binnenkomen..

Het is onmogelijk om de kast in de winter buiten te plaatsen, hierdoor zal er een hoge sterfte van bijen optreden, zal er meer afval zijn, wordt er meer voedsel verspild. Het is noodzakelijk om netelroos in speciale kamers te plaatsen die hiervoor zijn voorbereid..

Als u besluit de bijenkorf in de winter op straat te plaatsen, moet u deze op speciale stands plaatsen, er worden droge bladeren in geplaatst. Aan de zijkanten is het noodzakelijk om een ​​laag te vormen waarin spanen of zaagsel worden toegevoegd. Van bovenaf is de korf ook gesloten zodat er geen vocht in kan komen. Natuurlijk kan de bijenkast zonder frame worden geïsoleerd, hiervoor kan alleen isolatie worden gebruikt, die van bovenaf is bedekt met een materiaal dat geen vocht doorlaat. In een dergelijke situatie moet de bijenkorf echter met sneeuw worden bedekt..

Hive-verwerking

speciale frameverwerking

Nadat de feeders voor het volgende seizoen zijn verwijderd, moet de bijenkorf worden geïnspecteerd.:

 1. Er zullen veel teken op de reeds gestorven bakjes zitten..
 2. Wanneer de jongen uitkomen, moet je in september de bijenkorf verwerken. Op dit moment gaan de bijen nog niet overwinteren..
 3. De behandeling moet worden uitgevoerd met middelen tegen teken. Zorg ervoor dat u de instructies voor het gebruik ervan leest om niet te worden verward met de verhoudingen..

In oktober of november, wanneer de temperatuur volledig daalt, verzamelen de bijen zich in het midden van het nest, ze zullen naar het zuidwesten worden gericht. Op dit moment moet je letten op hoe groot de verzameling bijen is. Als dit cluster te klein is en geen 20 cm bereikt, wordt zo’n familie zwak genoemd. Als er strenge vorst komt, kan ze sterven, zelfs als ze veel te eten heeft. Als de gezinsgrootte kleiner is dan 15 cm, sterft het gezin zeker.

Om sterfte te voorkomen, moet een warmtebron worden toegevoegd. Als bron kan bijvoorbeeld een sterke kolonie worden gebruikt; op het achterhuis van deze kolonie kan een dubbel diafragma worden geplaatst waar wel lucht doorheen kan, maar geen bijen. Op dit diafragma is een lichaam met een zwakkere familie geïnstalleerd..

Hoeveel frames er voor de winter moeten worden achtergelaten, wordt door elke imker afzonderlijk bepaald, maar ze moeten allemaal levensvatbaar zijn.

bijenstal in de winter

Uiteraard is elke fase van voorbereiding op overwintering erg belangrijk. Je kunt geen enkele stap missen of het werk slecht doen, het hangt af van hoe goed de bijenkorf zal uitpakken. Als u niet zeker weet of u alle stappen correct kunt uitvoeren, moet u contact opnemen met uw buren die dit begrijpen. Imkers worden altijd getraind, er is niets om je zorgen over te maken.

Bijen voorbereiden op de winter begint met het samenstellen van het nest – video

Adblock
detector